Appropå LCHF. Vill reda ut en liten sak.
Att jag inte äter LCHF eller tycker att det är världen bästa diet betyder inte att jag äter en massa socker eller tycker att man ska göra det.
För det första är alla kolhydrater inte rent socker eller ens sockerarter. För det andra så finns det gott om alternativa sätt att äta sockerfritt som inte är LCHF.
Jag är fullt införstådd i att socker är jätteonyttigt. Men jag tycker att det är ganska ohederligt att som läkare påstå att ens diet kan förebygga svininfluensa utan något som helst belägg. Det betyder såklart inte att LCHF inte funkar alls, bara att jag inte tror att det är världens räddning, som vissa LCHF-anhängare försöker få det till.
Frågor på det?
VOF utsåg ju Annika Dahlqvist till Årets förvillare 2009, med hänvisning till hennes uttalanden kring ”svininfluensa” och cancer. De har samlat en rad citat som motivering till detta. Det ger stöd för att hon har gjort sig skyldig till övertramp – bl.a. har hon gett spridning åt konspirationsteorier i samband med vaccinationen hösten 2009, även om hon senare tagit tillbaka vissa påståenden, som att virus inte skulle kunna ”blanda sina genmaterial”. Men jag ser inte att hon någonstans hävdar att lchf-kost skulle kunna bota någon typ av cancer eller influensa.
Hon säger inte att det botar svininfluensa, men att det förebygger. Det motiverar hon med att folk som äter LCHF ”upplever” att deras immunförsvar förbättrats. Hon har alltså inte gjort ngn seriös studie.
Ja, eller åtminstone att det skulle lindra. Jag håller med om att det inte verkar speciellt evidensbaserat.
lchf är en diet full av D-vitamin och D-vitamin stärker immunförsvaret så helt ute och cyklar är hon inte. De flesta som äter enligt LCHF upptäcker att de blir friskare och mer moståndskraftig. Det finns MASSVIS med belägg för detta. Läs gärna kostdoktorns bok ”matrevolutionen” han anger källor till studier till varje påstående han gör. (=bra) Det har gjorts mycket forskning de senaste 100 åren, men av nån anledning har många studier tystats ner eller ignorerats.
Ad har iaf inte hänvisat till dem.
Det har länge diskuterats om d-vitaminbrist under vintern kan vara en orsak till säsongsvariationer i influensa, och 2010 kom en randomiserad studie som visade lägre frekvens av bekräftad influensa A hos skolbarn som fick d-vitamintillskott (Pubmed). Får vi tro författarna är detta det första ordentliga kliniska försök som testar detta samband, och det publicerades alltså efter debatten kring AD:s uttalanden. Eventuell forskning specifikt på sambandet mellan lågkolhydratkost och influensa verkar ha tystas ned ganska framgångsrikt (Pubmed-sökning på ”low carbohydrate diet influenza” ger fyra, vad jag kan se, inte speciellt relevanta träffar).
Jag äter hellre vanlig mat (som potatis och rotfrukter) och käkar D-vitaminpiller på vintern. Det skonar både min plånbok och miljön. Och mitt välmående.
//Emma Hå