Varför finns det så få kvinnliga stjärnkockar?

Det här inlägget alltså. Jag orkar inte ens bli arg för det är så korkat. Jag kan för det första meddela att smarta feministiska killar tenderar att haffa de smartaste tjejerna också. Vet ni varför? För att det är så jävla lame att vara ihop med en person som tänker såhär:

Jag själv har en rätt okej balans i mitt eget förhållande. Jag är bättre på det mesta, men hon är bra på det jag inte orkar bry mig om. Jag hade varit bättre om jag hade velat, men ibland måste man ju avstå saker för att öka självförtroendet hos andra. Så det är en rätt bra synk.

Herregud. Jag är ju så mycket bättre än den här killen på många saker. Jag är med största sannolikhet en bättre fotograf och en bättre skribent. Jag är nog bättre på att laga mat också. Herregud, ingen vettig människa tycker ju såhär, så det är egentligen ingen ide att diskutera det.

Men en sak tänkte jag på när jag läste inlägget som faktiskt är relevant på riktigt var detta:

Men fakta är ju att går du in på olika restauranger och kollar köket, så är det oftast en man som fixar din mat. När det kommer till ”stjärnkockar”, så är det ju betydligt fler män än kvinnor i den positionen.
Så när män vill laga mat, så är dom bättre än kvinnor. På det också.

Detta är ju faktiskt helt sant. Folk som är riktigt riktigt bra på en sak brukar vara män. Jag kan förstå att man då tänker att män generellt är bättre, och att de män som inte kan göra en sak bara inte vill.

Men man måste också ta i beräkningen hur många olika saker man är bra på. Kvinnor generellt är mer allseende medan män i högre grad specialiserar sig. Detta kan säkert härledas biologiskt med lite god vilja, men man har också kunnat påvisa att kvinnor oftare uppfostras till att ”hålla koll” medan många nöjer sig med att ens son är väldigt bra på en sak. Kvinnors nördiga sida uppmuntras helt enkelt inte. Jag har bland annat en barndomsvän som fick ägna hela sin uppväxt åt att ta hand om sin lillebror, typ hjälpa honom att micra köttbullar när han var 12. Ofta sköter kvinnor en stor del av hushållsarbetet vilket gör att männen får en chans att utveckla sig inom sitt specialområde. Men denna chans får inte många kvinnor, då är det ju inte så konstigt att många av de bästa på vissa områden är män.

Att vara lite halvbra på många olika saker kan vara väldigt praktiskt, men det är inget du kommer bli upphöjd som ett geni för, tråkigt nog. Därför kan det se ut som att kvinnor är sämre. Men för att ta ett exempel ur verkliga livet: Emanuel är skitbra på en massa saker och är otroligt påläst, men han kan typ inte rita en streckgubbe om han ska förklara något eller göra en så enkel uppskattning av tid att han blir klar med pasta och pastasås samtidigt.

Det är också många män på höga positioner som kräver ständig markservice, först av sin mor, sedan sin fru eller någon (oftast kvinna) han har betalat. Det finns kvinnor som behöver markservice också, jag bara påpekar att väldigt hög kompetens på ett område ofta kan finnas på grund av utebliven kompetens på andra områden, som den där förmågan att ta hand om sig själv.

Sist men inte minst vill jag bara påpeka att det är jävligt bra att vara lite halvbra på en massa olika saker. I mitt jobb nu, alltså au pair, så är det en klar fördel eftersom det är väldigt varierande uppgifter. Det är nog även en fördel om man till exempel är receptionist.

Det finns också en massa skitviktiga yrken som är kvinnodominerade, som till exempel sjuksköterska och förskollärare, och det är nog inte bara för att männen valt bort dessa yrken. Jag har aldrig hört talas om eller träffat en manlig sjuksköterska eller förskollärare som överglänser kvinnorna. Inom arkitektbranschen, som är en av de mest jämt könsfördelade branscherna, så sitter kvinnor ofta som chefer för att de är bättre organisatoriskt.

Men om ni killar mår bra av att det finns fler manliga experter så kan jag ge er det. Det är okej med mig, för jag är ganska nöjd med att inte vara skitbra på en sak utan vara ganska bra på en massa saker. Jag är nöjd med att kunna laga en helt okej köttfärssås, jag behöver inte vara bäst på det. För motsatsen, att vara skitdålig på en massa grundläggande saker men fenomenal på några verkar ärligt talat skitjobbigt. Jag tycker att vi måste uppvärdera det här med att vara lite halvbra, för det är skitviktigt att det finns sådana personer också.

15 reaktioner till “Varför finns det så få kvinnliga stjärnkockar?”

  1. För typ hundra år sedan när jag kollade på Skavlan var det med en hjärnforskare och hon berättade att kvinnor brukar ha fler nervtrådar som binder sammam höger och vänster hjärnhalva vilket leder till att kvinnor oftast har enklare för att hålla koll på mer än en sak samtidigt, medan män har lättare för att koncentrera sig på en sak åt gången.

  2. Kajsa, det är för att vi ha blivit uppfostrade till att kunna sköta flera saker samtidigt. Killar får liksom aldrig samma chans för att det inte förväntas lika mycket av dem. Vilket är jävligt synd..

  3. Blir bara arg över sådana Så misogynt korkad inlägg som han skrev. Och att han ursäktar det hela med att det var ett ”skämt”. Petterson fortsätter sådär på Twitter också, sa till en som kritiserade honom att hen inte förstod hans inlägg och frågade om hen hade ”kvinnohjärna”, så det är talande för honom som person… Sen sitter han och tycker synd om sig själv för allt ”näthatet” mot honom, delvis alla som kritiserade honom.

    Sen också till alla som anser att biologi ligger bakom: http://www.dn.se/debatt/pahittade-fakta-om-konsbiologi-utgor-missbruk-av-forskarroll

    1. Det finns ingen anledning att förneka de biologiska könskillnaderna som bekräftas av ny forskning. Arv och miljö påverkar till olika delar.
      Steven Pinker skriver om detta i boken ”Ett oskrivet blad”. Finns på biblioteket.

      1. Då tycker jag vi gör som t ex Annica Dahlström hintar och förbjuder män att vara nära barn, de klarar ju inte av det eftersom deras biologiska förutsättningar vill att de ska koncentrera sig på att sköta maskiner och ”tänka” och annat jobbigt. Fast vänta nu, betyder det att det är okej att män har svårare att få vårdnaden? Tja, det måste det ju för om man ska kunna skylla på biologi i vissa avseenden(ex varför kvinnodominerade jobb är lågstatusyrken eller varför så få kvinnor är styrelsechefer) så måste man ju äta hela kakan så att säga.

        Personligen tycker jag det är skrämmande när man använder biologi för att rättfärdiga patriarkala strukturer(ej att förväxlas med manshat eller att man tycker män är dumma), men jag önskar de som gjorde det i alla fall hade så mycket heder att de kunde vara konsekventa.

        1. Susanne; jag rättfärdigar inte ”patriarkala strukturer” eller konservativa påtvingade könsroller.
          Rekommenderar alla att läsa ”Ett oskrivet blad” av Steven Pinker, som skriver om detta med arv och miljö, ny forskning.

          1. Måste faktiskt be er alla omvärdera Fredrik. Han har genomgående haft en respektfull attityd och rimliga invändningar.

      2. Ny forskning säger faktiskt inte mer än gammal forskning där könsnormer förklaras med biologi.

        Eftersom det fortfarande är samma gamla förklaringar, hormoner – jaha säger jag då som transsexuell kvinna, min hormonbehandling har INTE gjort det som dessa forskare så ofta gillar att tillskriva hormoner. Som att hormoner påverkar intressen eller det jag kan, eller hur jag tänker, etc.

        Detsamma gäller annat som dessa forskare gärna förklarar med biologi.

        1. Vidare så vill jag vet vad alla som anser att arv påverkar mer vill med allt det som säger? Vill dom styra folks liv? Säga åt individer att nej det där ska du inte syssla med för du är kvinna/man?

  4. Har träffat en del manliga syrror genom min utbildning som varit fantastiska. Har träffat skitdåliga kvinnliga sköterskor. Och asbra. Jag tror att förmågan till bra omvårdnad är individbundet, inte könsbundet. De män som söker sig till ssk-yrket är nog i regel sådana som inte har blivit stenhårt fostrade i en normativ mansroll, som faktiskt har fått lära sig empati, mjukhet, omsorg och omvårdnad.

  5. angående manliga stjärnkockar så minns jag att jag retade mig redan som liten, liten på att det var tjejigt och töntigt att rida men så fort man såg ridning på teve så var det herrar som red sådär flott och tjusigt. jag vet inte om jag pratade om det med någon då (tänkte skriva diskutera, men nja. gör femåringar det? eller jo. kanske. det är en annan diskussion) men jag önskar jag hade gjort det, gärna med en feminist.

  6. Jag hade aldrig pallat vara tillsammans med en sådan människa. Som liksom tycker att jag bara är halvbra på saker medan hen är mycket bättre, bara det att hen håller tillbaka på vissa områden för att inte ständigt överglänsa mig. Så jävla stöddigt och nedvärderande!

    Och jag tror som du att det främst beror på uppfostran (vi uppfostrar rent generellt kön olika) att män ofta blir riktigt bra på en sak och halvdan eller t.o.m. dålig på många andra, medan kvinnor blir så där halvbra på flera olika saker. Ta bara sport som ett exempel: jag har upplevt att det är mycket vanligare att söner peppas till att satsa på sin sport, än att döttrar peppas till det (såvida de inte konståker, hehe, talar av egen erfarenhet). Döttrar ska helst inte ta för mycket plats och så ska vi ju gärna servera, laga mat och sådana saker. Sånt som söner kanske inte alltid behöver göra.

    I min familj fick alla barn hjälpa till med hushållsarbetet, oavsett kön, men jag har vänner och bekanta av honkön som liksom pressats in i kvinnorollen om att de måste passa upp på (främst männen) och hjälpa till, medan männen inte behövt göra mycket alls. Så även om variationer förekommer, upplever i alla fall jag att det rent generellt görs en sådan skillnad på tjejer och killar.

  7. Tror inte det har så mycket med manligt/kvinnligt när det väl kommer till två olika chefer – utan det beror snarare på personligheten. Faktiskt.

    Sedan är grejen med att det finns mer, typ, manliga stjärnkockar är för att män håller varandra om ryggen. Jodå, det tror jag faktiskt!

    Det är intressant med Moraltestet som görs i P3’s Christer varje vecka: Där får de intervjuade frågan huruvida det är rättvist om en mindre meriterad kvinna får jobbet i en starkt mansdominerad bransch, istället för den mer välmeriterade mannen. Jag vill svara ”JA” på den frågan: Bara för att kvinnan har mindre meriter, behöver inte det betyda att hon är minst lämpad för jobbet än mannen – hon kanske inte har fått tillräckligt med chanser att bevisa vad hon går för, då män ofta har valt låta jobbet gå till en annan man.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *