FumikoFem har skrivit om den här hockeytränarhistorien och i vanlig ordning fått en massa kritik. Bland annat från Elina:
Det handlar om en spelstrategi som sexualiserats. Och det kan man ha synpunkter på. Men det finns ingen anledning att försöka få det till att handla om misogyni.
Jag gjorde ett test och bytte ut ”Petra” mot ”Anders”, ”brud” mot ”snubbe”, sen läste jag upp texten för några av mina manliga bekanta och frågade dem om de uppfattade den som mansfientlig. Det var det ingen som gjorde.
Och exemplet lyder då alltså:
Ja, så här hemskt blir det:
”Snygga killar” i försvaret – Gösta
Gösta är den lugne och trygge killen som inte blir irriterad eller gör konstiga saker. När vi spelar Gösta är vi trygga i våra roller, arbetar tillsammans med mycket snack och dubblar aggressivt. Gösta måste man vårda kärleksfullt, krama och vara rädd om. Det gäller för oss att alla på planen agerar tillsammans i en enad försvarsuppställning. Vi ska lita på Gösta och vi ska lita på varandra!Är detta mansförakt?
För det första: ja! Jag tycker verkligen inte att det är smakfullt att skriva spelstrategi på det här sättet oavsett om exemplen är killar eller tjejer. Grejen är att ingen ens skulle komma på tanken att skriva med män som exempel ty det finns ingen sexualisering av män på samma sätt som det finns en sexualisering av kvinnor.
Men sedan är det såklart också så att olika sätt att beskriva sexuella beteenden används om män och kvinnor. Kvinnor delas in i madonnor och horor medan män snarare delas in i alfahannar och mesar, även om uppdelningen inte alls är lika binär som den är gällande kvinnorna. Om man skulle köra motsvarande grej som anspelar på myter kring manlig sexualitet så skulle det kanske vara mer såhär:
”Snygga killar” i försvaret – Gösta
Gösta är playern som gör vad som helst för att få in den i mål, inklusive anspelar på dina moderskänslor genom att visa sig svag.
Detta är en ide som finns om manlig sexualitet och jag skulle tycka att det var himla illa om detta lärdes ut till ett gäng 14-åriga tjejer, dessutom om det var i en kontext där det allmänt rådde en kultur som hyllade kvinnlighet.
Men det som är grejen är att detta inte sker. Dels för att det inte finns något utbrett sammanhang där kvinnlighet hyllas för 14-åringar, dels för att fördomar om manlig sexualitet inte är lika befästa i vår kultur. Visst talar vi om att män ska vara aktiva i sängen, men vi delar inte upp män i grupper utefter deras sexualitet på samma sätt.
”Sexiga killar” i försvaret – Sebastian.
Sebastian är snygg sexig och lite mer framåt än Göran. Sebastian gillar att klä sig utmanande och gillar att ta för sig i sängen. När vi spelar Sebastian ska vi utmana motståndaren och lura dem dit vi vill.Genom att i rätt läge hångla och tafsa på Sebastian får vi ut optimalt resultat och vinner boll i fickan för kontring. Med kraft, maximalt löp och följsamma förflyttningar är Sebastian den killen vi drömmer om!
Haha, om det här inte är en objektifierande text om killar då vet jag inte vad som är det.
Lite så ja. Grejen är ju den att sådana här texter inte uppkommer i andra sammanhang än som motvikt i feministisk debatt.
Precis vad jag försökte få fram i diskussionen, men vet inte om jag lyckades så bra eftersom:
1. folk har svårt att se saker ur ett större perspektiv
2. jag var jävligt trött när jag skrev mina kommentarer
Skönt att du kan skriva en text om ämnet då, som sätter ord på vad jag tänker. 🙂