Men för helvete.

Blir så jävla trött av att läsa sånt här. Att en person som sysslar med politik vräker ut sig saker som dessa är fan pinsamt, oavsett vilket jävla block man tillhör. Vad ska vi behöva säga för att du ska fatta? Hur många rapporter om att lågutbildade får sämre vård, lever kortare och har mycket större fysisk och psykisk ohälsa behöver det komma för att personer som dessa ska förstå att klassklyftor är ett jävla samhällsproblem. Att det inte handlar om enskilda individer som var och en för sig kan kämpa och göra fristående val utan att det handlar om stora folkgrupper som lever i helt olika verkligheter, med helt olika förutsättningar, bara beroende på i vilken familj de har fötts. Det spelar nog ingen roll hur mycket bevisning man langar för att klass finns och spelar roll för dessa människor vill helt enkelt inte fatta att det är så.

Bilden är tagen från Sofia som för övrigt skrivit formidabelt om saken.

7 reaktioner till “Men för helvete.”

  1. Fast att det skulle vara någon svårdefinierad trögflytande massa som utgör arbetarklassen är knappast en täckande sanning heller. Det forskningen visar är att man ärver inställningen till högre studier av sina föräldrar. Det går liksom inte att hävda att dessa människors situation beror på att vissa har ett produktionsöverskott….

    Utöver detta är det knappast ett samhällsproblem att människor inte går ut skolan, såvida man inte behöver betala för dem.

    Problemet med din inställning, som du vittnar om i ett tidigare inlägg, att man inte ska behöva leva på marginalen enkom beroende av yrkesval, är att ”leva på marginalen” inte är något gudomligt straff som man resonerar bort via introspektion.

    Det faller inte ner en begränsad mängd producerade värden från himlen som en viss grupp (”överklassen”) alltid hinner först till och ”roffar” åt sig på bekostnad av X. Där X är allt från svarta till arbetarklass.

    Vissa producerar värden som andra åtrår, vilket resulterar i byteshandel. De som inte gör det får monetära medel av staten.

    Jag förstår inte varifrån du tror att löner sätts? Statens centralplanering? En gudagiven lista över schablonlöner per bransch?

    Att leva på marginalen innebär att andra inte värderar ens arbete högre än ens konsumtion.

    Det är lustigt hur många som anser att andras produktion är ens egna rättigheter. Jag har rätt till producerad mat, läkarens hantverk, ingenjörens processor etc.

    ” Ni vet ju att det är i Sverige snarare än USA som den amerikanska drömmen gå i uppfyllelse? ”

    Den amerikanska drömmen har aldrig handlat om att staten håller en i handen från vaggan till graven, snarare tvärtom. Det är snarare vänsterns nomenklatur som inte tillåter beskrivningar som ”Jag kanske inte tjänar bäst, men jag är fri att förfoga över min kropp och frukten av mitt arbete och det är ett självändamål.”, utan snarare ”Staten är förståndigare än medborgaren, medborgaren vet inte sitt eget bästa, alltså ska en grupp medborgare ha befogenhet att bestämma över alla medborgare. Skatt ska tas ut eftersom människor inte själva kan samarbeta, utan godhet och samförstånd måste påtvingas uppifrån. Hade inte vi tagit en del av medborgarnas produktion hade de spenderat som egoistiska elaka medborgare gör bäst, på sig själva. Sådana människor förtjänar påtvingad hjälp….”

    1. Inte att staten håller en i hand från vaggan till graven men att man får verktyg för att ta sig ur sin situation och göra en sk klassresa. Mycket vanligare i länder med lite klassklyftor.

      När det rör sig om att leva på marginalen kan jag köpa ditt resonemang när det rör sig om konstnärer som ju vet att de ger ju ut på en ganska krokig bana och som sällan jobbar heltid på det konventionella sättet. Däremot när det rör sig om personer som jobbar 8 timmar om dagen men har sjukt låg lön eller inte får fast anställning trots att de varit på samma arbetsplats i år så handlar det liksom inte om att deras tjänster inte är efterfrågade, bara om att arbetsköparen kan hålla nere priset för att de inte har ngt att säga till om.

  2. ”The Swedish excess in infant mortality is due in part to poor health habits
    among the less educated women: smoking and teenage childbearing,3 short interbirth intervals,8 and delay in seeking
    medical care or noncompliance with
    medical advice.9”

    Och det känns lite som att.. hur mycket vill du lasta samhället (som inte röker, det vill säga som du och jag) för andras rökning? Hur mycket är andras fel hela tiden? Är individen en social produkt? Är det människor som går ut skolan och blir produktiva individer som orsakar att andra står utanför plugget med en cigg i truten?

    ” Ni vet ju att det är i Sverige snarare än USA som den amerikanska drömmen gå i uppfyllelse? ”

    ”If Sweden left the European Union and joined the United States we would be the poorest state of America. Using fixed prices and purchasing power parity adjusted data, the median household income in Sweden in the late 1990s was the equivalent of $26,800 compared with a median of $39,400 for U.S. households – before taxes. And then we should remember that Sweden has the world´s highest taxes.”

    http://www.johannorberg.net/?page=articles&articleid=45

    Det känns som fokus i din blogg har skiftat. Det har blivit mer truismer, plattityder och introspektion medan mindre källhänvisade ögonöppnande resonemang. Jag tycker att det är tråkigt, eftersom jag gillar din prosa, ungefär som jag gillar andra skribenter på samma tema, typ maddox.xmission.com.

    1. I just exemplet rökning så är det ju som så att skatterna på tobaken med råge täcker kostnaderna. Annars så tycker jag att vi ska ha ett samhälle med låga klassklyftor och hög klassrörlighet. Man ska inte behöva leva på marginalen om man jobbar heltid, till exempel.

      Om du tycker att fokus i min blogg har skiftat kan det ha att göra med att jag varit väldigt upprörd över de här sakerna på sista tiden, frågor där du uppenbarligen inte tycker som jag. Det kommer nog återgå till att jag skriver om annat också, var så säker. Du får väl hålla ut till dess.

  3. Dom kunde ju testa att hoppa in som vikarie på olika skolor i Stockholm, och fundera lite på om alla barn får samma förutsättningar från sina skolor. Fast sjuåringar kanske också väntas kunna ta sitt ansvar och byta till en bättre skola?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *