Diskutera med en feminist?

Eftersom det tycks förekomma en del osäkerhet i frågan om hur det är rimligt att bete sig i diskussioner med offentliga feminister som till exempel mig själv så har jag skrivit en guide till hur jag önskar att en agerar om en vill diskutera med en feminist. Vissa tycker säkert annorlunda än jag, men detta är vad jag vill att en håller sig till om en vill ha något slags utbyte. Som alltid gäller att efterlevande av dessa punkter inte garanterar att en beter sig rimligt. Lägg gärna till något om ni har!

  1. Kräv inte svar eller deltagande. Ingen är skyldig att ”ta debatten” med dig. Försök inte kräva eller muta dig till svar. Bara för att någon är feminist så innebär inte det att hen i varje sammanhang är någon slags ambassadör för Feminismen. Det är något en själv får välja och respons är något en gör sig förtjänt av, ingenting en har rätt till. Detta är det mest grundläggande i alla slags diskussioner en går in i; det är något som måste ske frivilligt för båda parter och inget någon ska pressas till. Var därför ödmjuk och se det som ett privilegium om någon vill förklara, inte som en skyldighet någon har gentemot dig. IMG_20131017_141056
  2. Agera inte som att personen du pratar med är okunnig. Få gillar att bli bemötta som barn som måste uppfostras. Gör inte detta. Agera som om din motståndare är en jämlike, även om ni kanske har olika kunskap och liknande. Få gillar att diskutera med någon som inte behandlar dem som en jämlike, det är inte kul att bli förminskad. Dessutom agerar en inte så om en är intresserad av att faktiskt få kunskap i frågan och ta till sig, utan det är ett sätt att härska, vilket knappast kan kallas för ”diskussion”.
  3. Kom inte med oombedda tips. Om du pratar med en feminist och själv inte har koll så är det nog inte läge att tips hen om hur hen ska bedriva sin kamp. Om du har tankar på ämnet, lägg fram dem på ett ödmjukt sätt, inte som om du Vet Bäst. Det gör du nämligen inte.IMG_20140615_112528
  4. Gör inte det hela till en rättegång. Det är orimligt att förvänta sig att någon ska kunna redogöra i detalj för ett såpass stort tankesystem som feminismen och kunna ”bevisa” varje utsaga. Nöj dig med vad du får. En diskussion är inte någon rättegång, det är ett utbyte. Om du intresserar dig kan du söka information på egen hand, det är ingen människas skyldighet att ha precis all information i ett ämne tillgänglig.IMG_20130819_180251
  5. Agera inte som om personen ska vara glad över att få prata med dig eller få en chans att ”övertyga” dig. Om du tar kontakt med en person för att diskutera är det du som är mest intresserad av utbytet, agera därefter. Ingen är skyldig att prata med dig och du är förmodligen ingen gudagåva till personen ifråga. Agera inte som om personen har fått Värsta Chansen nu när du intresserar dig för hens åsikter. Det är skitdrygt. Du är inte viktigare än någon annan människa så agera inte som om du vore det. Om du gör anspråk på en annan människas tid och engagemang så var ödmjuk inför detta, ta det inte för givet att människan ska ge dig den tiden bara för att du råkar vara överordnad på något vis. Det är en ynnest att någon tar sig tid att förklara saker för dig.IMG_20140617_150341
  6. Agera inte som om du kommer med helt ny information när du säger uppenbara saker. Innan du utbrister ”men manshat är ju FEL”, fundera såhär; är detta verkligen ett helt unikt argument? Kan det vara så att personen hört detta innan? Givetvis kan en framföra samma argument flera gånger, men med ödmjukhet. Att agera som om du kommit på Något Helt Nytt Och Unikt när det är samma svada som en hör en miljon gånger innan är drygt som fan, så gör inte det.
  7. Behandla inte personen som din frågelåda eller en representant för alla feminister/ickemän. Om du diskuterar feminism med en feminist, agera inte som om den personen är företrädare för Feminismen eller Ickemän I Allmänhet. En feminist är en person med en feministisk analys, men det finns en massa olika sätt att vara feminist på som går emot varandra, fokuserar på olika saker och så vidare. Feminister tycker inte sällan helt motsatt i viktiga frågor, till exempel rörande porr och prostitution. Fråga inte ”vad tycker feminister om X”, fråga ”vad tycker du om X”. Det finns väldigt mycket information en kan söka upp på egen hand, så gör gärna det om du är intresserad. Om du undrar något om feminism generellt, försök hitta information själv först och främst.
  8. Utkräv inte ansvar för vad andra feminister tycker. Detta hänger ihop med frågan ovan. Även en feminist är en individ, och tycker precis som ickefeminister olika om saker. Säg inte ”men jag träffade en feminist/ickeman som tyckte såhär”. Det är inte så att alla feminister har något slags möte en gång om året då vi bestämmer vad som är okej att tycka och tänka så agera inte som om det vore så.IMG_20131213_130544

11 reaktioner till “Diskutera med en feminist?”

  1. Skulle önska att dina bilder fanns i vykortsformat, bilden på framsidan och texten på baksidan. Oj så många som skulle få kort från mig.
    Helené

  2. Riktigt bra inlägg!

    Undrar sen om du har åsikter om knark (främst cannabis) som du vill dela med dig av. Skulle vara superintressant!

      1. Bra att du skriver det, men tyvärr tror jag att mycket av detta kan vara inaktuellt. Känner mig inte säker alls i drogfrågan nu.

  3. Jättebra guide Fanny! Den går ju även att applicera på t.ex. Att diskutera vegetarianism/veganism/etc – exakt samma mönster återkommer där. Så tröttsamt på lunchrasten när folk ba ”åh, du har inget dött med dig – nu blev jag diskussionssugen! Blabla människan ätit kött i alla tider blabla varför släpper några ut minkar”.

  4. 9. Ta inte illa vid dig av ”manshatar-argument”. Det handlar om att belysa strukturer, inte individer. Att just DU är en schysst snubbe är inte relevant då 90% av våldsbrott begås av män.

    10. Ge fan i att använda ”MEN INTE ALLA MÄN”-argumentet. Igen, det handlar om att belysa strukturer, inte individer. Att just DU är en schysst snubbe är inte relevant då 90% av våldsbrott begås av män.

    11. Håll god ton. Hot i olika former samt uttryckt önskan om att någon ska dö etc. är inte god ton. Obviously.

  5. Punkt 2 är lite svår, tycker jag. Om en har ett akademiskt språk och utgår ifrån att andra klarar av att läsa vad en skriver så kan en ju beskyllas för att ta till en härskarmetod. Detta händer min pojkvän ganska ofta, jag har sagt till honom att använda enklare ord för att inte uppfattas som en ”mansplainare” men han tycker att det känns förminskade gentemot den han diskuterar med att utgå ifrån att personen inte förstår honom.

    1. det viktigaste imo är att skapa en stämning där det känns ok för den som inte fattar att säga det. Använder också ”svåra ord”, men brukar introducera dem och försöka uppfatta om någon inte fattar. Ofta så märker en ju rätt snabbt vilken nivå en bör lägga sig på. Sedan tkr jag generellt att en bör undvika att använda svårare begrepp än vad situationen kräver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *