Nätmisogynin är en förlängning av mäns våld mot kvinnor.

Det här som Egoina skriver om känns otroligt obehagligt. Män som skriver hatiska och väldigt sexuella kommentarer till kvinnor som bloggar är ju ett välkänt fenomen här på internet. Det finns otroligt mycket misogyni, tyvärr.

Men det skrämmande är ju att en person kan komma undan med den här typen av beteende när man faktiskt vet vem det är och anmäler det hela för polisen. Att vissa dessutom blir tillsagda att sluta blogga är än värre. Det är ungefär som om någon sagt till Per Gudsmundsson att han borde sluta skriva islamofobiska krönikor för SvD om han inte vill bli ”mordhotad” av vänsterextremister.

Jag vågar absolut hävda att denna reaktion blir som den blir på grund av att bloggvärlden är kvinnodominerad. Jag tror att polisen hade tagit i mycket hårdare om det i allmänhet var män som utsattes för dessa hot.

Den utbredda nätmisogynin är en förlängning av mäns våld mot kvinnor. Män använder sig i regel av väldigt könsbundna hot och förolämpningar. Det handlar ofta om sexuellt våld och förminskande av bloggaren bara för att hon är kvinna, ofta används ord som hora eller slampa som ju är väldigt tydliga förolämpningar riktad emot just kvinnor.

Kvinnor som bloggar granskas också på ett helt annat sätt än män även utanför den här sfären av extrem misogyni. På samma sätt som mode så blir bloggosfären ofta anklagad för att vara oviktig och ytlig, och det värsta är ju såklart bloggar som handlar om stereotypt kvinnliga saker. Kvinnliga intressen och uttrycksformer blir konsekvent nedvärderade.

Misogynin som kvinnliga bloggare blir utsatta för betraktas som ett kvinnoproblem och därmed inte lika viktigt som ”riktiga” hot som män blir utsatta för. Men tyvärr handlar det om människor som utnyttjar vårat kön för att kunna trycka ner oss. Som spelar på alla de där könsrollerna för att lyckas. Och eftersom det är kvinnor som drabbas så ser polisen mellan fingrarna.

Jag tycker att man ska börja hantera detta för vad det är: mäns våld mot kvinnor. Ett allvarligt strukturellt problem som den svenska staten innan har tagit mycket hårt på men uppenbarligen struntar i nu när det rör sig om unga tjejer som rör sig på en arena man inte begriper. Man förstår inte hur otroligt hotfullt det kan vara med en person som gång på gång lämnar obehagliga kommentarer och skickar mejl när man faktiskt spenderar stora delar av sin tid på internet.

Men återigen så ska man som kvinna anpassa sig efter de människor som utsätter oss för våld. För inte kan man räkna med samhällets beskydd bara för att man blir utsatt för lite helt vanlig misogyni.

4 reaktioner till “Nätmisogynin är en förlängning av mäns våld mot kvinnor.”

  1. Jag håller inte med dig.
    Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem liksom mäns våld mot andra män.
    Men unga kvinnor är inte mer utsatta än unga män för olaga hot eller våldsbrott.
    Polisen priorterar brott mot kvinnor och tenderar att ta parti för kvinnan vid en
    brottsanmälan/misstanke.

    1. Här har man ju inte gjort det. Det psykiska våld som många kvinnor utsätts för viftas bort och skulden läggs på dem själva. Om detta skulle ske för män också är det såklart ett lika stort problem, jag har bara inte kunnat se det lika tydligt.

  2. Ja, varför tar man det inte på allvar när det sker på nätet, men utöver nätet är det en superviktig fråga? Tycker man ser liknande problemaitk med allt som sker på nätet, faktiskt (se t.ex. mobbning som inte handlar om kön). Men visst får kvinnor mycket skit för sitt bloggande, det är sant. Och när de får skit eller stalkers får de höra att de ska sluta vara lättklädda på bild eller sluta blogga överhuuvdtaget, då slipper de ju det hela! Mycket tragiskt eftersom det är exakt samma resonemang som ”men om du inte vill bli våldtagen, bär inte så kort kjol” eller ”det hade aldrig hänt att du blivit våldtagen, om du inte sett så flirtig ut/gått ensam hem/whatever”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *